Partnair-vlucht 394

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Partnair-vlucht 394
Partnair-vlucht 394
Overzicht
Datum 8 september 1989
Type ramp neergestort door structurele faling
Locatie Noordzee, iets ten noorden van Hirtshals
Doden 55
Vliegtuig(en)
Vliegtuigtype Convair 580
Registratienummer LN-PAA
Maatschappij Partnair
Passagiers 50
Bemanning 5
Overlevenden 0
Lijst van luchtvaartongevallen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Partnair vlucht 394 was een chartervlucht met een Convair 580, die verongelukte op 8 september 1989 op 30 km voor de kust van Denemarken. Niemand van de 55 inzittenden overleefde het ongeluk en daarmee was het de grootste vliegramp van een Noorse luchtvaartmaatschappij.

Vliegtuig[bewerken | brontekst bewerken]

Het vliegtuig, geregistreerd LN-PAA, was een 36 jaar oude Convair 580 van de chartermaatschappij Partnair gevlogen door de broers Rolf en Terje Thoresen. Het vliegtuig was al eens betrokken bij een ongeval.

De vlucht[bewerken | brontekst bewerken]

Het vliegtuig was onderweg van Oslo Fornebu naar Hamburg. De passagiers waren werknemers van de rederij Wilhelmsen Lines die vlogen naar Hamburg voor de tewaterlating van een nieuw schip. Het vliegtuig vloog boven het Skagerrak, maar toen het de Deense kust naderde begon de staart van het vliegtuig te schudden en uiteindelijk brak deze af. De Convair stortte snel daarna in zee. Ongeveer 90% van het vliegtuig is teruggevonden.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Het toestel was slecht onderhouden: drie van de zes bouten waar de staart aan vast zat kwamen van een zwarte markt in bouten. Deze waren niet sterk genoeg om de resonantie aan te kunnen. Gedurende meerdere vluchten was reeds resonantie voorgekomen. Tijdens de ongeluksvlucht maakte de bemanning gebruik van de Auxiliary power unit(APU) in de staart omdat een van de twee generatoren van het vliegtuig defect was. De bijkomende trillingen van de APU veroorzaakten zoveel resonantie dat delen van de staart het begaven en het toestel onbestuurbaar werd.[1]